
Czasami, lore gadżetu kuchennego może rozprzestrzeniać się z dzikością dzikiego ognia, dominując blaty w całym kraju przez lata.
Najnowszym narzędziem kuchennym, które zdobyło uznanie zarówno kucharzy amatorów, jak i profesjonalistów, jest Instant Pot – szybkowar typu „wszystko w jednym“, który jest obecnie jednym z najlepiej sprzedających się małych urządzeń kuchennych na świecie. Dowiedzmy się, kto wymyślił każde z urządzeń i jak są one wykorzystywane.
Kto wymyślił Instant Pot?
Po tym jak został wyrzucony z firmy, której był współzałożycielem, przedsiębiorca i lekarz Robert J. Wang w 2008 roku połączył siły z dwoma obeznanymi z technologią przyjaciółmi, aby uprościć proces gotowania pod ciśnieniem. Wkładając ponad 300 000 dolarów z własnych pieniędzy, dr Wang i jego zespół spędzili 18 miesięcy na doskonaleniu urządzenia o takich samych cechach „ustaw i zapomnij“ jak Crock-Pot. Pierwsza iteracja Instant Pot została wydana na Amazon w październiku 2010 roku.
Od 2018 roku Instant Pot zarobił ponad 400 milionów dolarów, jednocześnie inspirując setki książek kucharskich i setki tysięcy fanów na Facebooku. Jak więc ta cudowna maszyna różni się od standardowego szybkowaru i dlaczego osiągnęła kultowy status w całej Ameryce Północnej? Aby dotrzeć do sedna tych pytań, trzeba cofnąć się o prawie 400 lat, do roku 1679.
Kto wymyślił szybkowar?
Denis Papin był urodzonym we Francji brytyjskim fizykiem, któremu przypisuje się wynalezienie zarówno pierwszego cylindryczno-tłokowego silnika parowego, jak i szybkowaru. Jego wynalazek był dość prosty: „zamknięte naczynie ze szczelnie dopasowaną pokrywą, która ogranicza parę do momentu wytworzenia wysokiego ciśnienia, znacznie podnosząc temperaturę wrzenia wody“. Zawór bezpieczeństwa (który Papin również wynalazł) zatrzymywał wycieki i zapobiegał eksplozjom.
Wczesna wersja szybkowaru została zaprezentowana na targach światowych w Nowym Jorku w 1939 roku, natomiast pierwsze urządzenie do użytku domowego zostało udostępnione sześć lat później, w 1945 roku. Szybkowary działają poprzez utrzymywanie bardzo gorącej wody i pary w zamkniętej przestrzeni, utrzymując wewnętrzną temperaturę naczynia, co przyspiesza czas gotowania potraw, których przygotowanie zwykle zajmuje dużo czasu.

Jaka jest różnica między szybkowarem a garnkiem Instant Pot?
Różnica między standardowym szybkowarem a Instant Pot sprowadza się do użyteczności, technologii i kontroli. Podczas gdy stare szybkowary były często narażone na eksplozję, powodując bałagan i często obrażenia, Instant Pot jest zaprojektowany z mechanizmami bezpieczeństwa, które sprawiają, że jest znacznie bezpieczniejszy w użyciu. Obecnie na świecie dostępne są cztery generacje garnków Instant Pot, z których każda jest bardziej zaawansowana od poprzedniej. Poprzez włączenie cyfrowych kontroli do projektu Instant Pot, użytkownicy mają pozornie nieskończoną ilość kontroli nad ich śniadaniem, obiadem lub kolacją. Więc, co konkretnie można zrobić z jednym z tych genialnych urządzeń? Wszystko. Według opisu produktu, za pomocą jednego przycisku, użytkownicy mogą zrobić „żeberka, zupy, fasola, ryż, drób, jogurt, desery i więcej“ w tempie do sześciu razy szybciej niż standardowa metoda gotowania.
Podczas gdy oba są nadal szeroko stosowane w domu i w restauracjach, nie da się ukryć, że poziom kontroli, jaki uzyskuje się z Instant Pot nie ma sobie równych – zwłaszcza w nowszych wydaniach, które zawierają integrację z Alexą i łączność WiFi. Po przeczytaniu instrukcji – do czego zachęcamy – przyrządzenie wszystkiego, od gulaszu po jogurt, jest śmiesznie proste. Na przykład, robienie pulled pork jest tak proste, jak dodanie mięsa i przypraw do garnka, naciśnięcie przycisku i czekanie 40 minut. Kiedy porównasz to z czterema do ośmiu godzin, które może zająć przygotowanie w wolnowarze, można zrozumieć popularność tego urządzenia.
Jeśli chodzi o wybór Instant Pot nad szybkowarem, to wszystko zależy od preferencji.