Najważniejsze wskazówki dotyczące zachowania poufności najbardziej wrażliwych plików

Twoje pliki cyfrowe, od zdjęć rodziny po dokumenty finansowe, są dla Ciebie bardzo ważne. Dlatego ważne jest, aby były dobrze zabezpieczone… a dobrze zabezpieczone oznacza coś więcej niż tylko wprowadzenie hasła do laptopa lub kodu dostępu do telefonu. Istnieje wiele innych środków ostrożności, które możesz wprowadzić i nie są one trudne do skonfigurowania.

Zalecamy wprowadzenie przynajmniej niektórych z tych środków, aby zapewnić bezpieczeństwo plików o najwyższym priorytecie: ich konfiguracja zajmie Ci tylko kilka minut, a pewnego dnia możesz być zadowolony, że to zrobiłeś. Pomogą one zapewnić, że tylko Ty możesz uzyskać dostęp do swoich najbardziej wrażliwych danych.

Ukrywanie zdjęć i filmów

Zarówno Android i iOS-lub, aby być bardziej szczegółowe, zarówno Zdjęcia Google i Apple Photos-teraz pozwalają ukryć zdjęcia i filmy, które naprawdę nie chcesz, aby ktoś inny spojrzał na. Gdyby ktoś inny uzyskał dostęp do telefonu, czy to przyjaciel, którego znasz, czy obcy, którego nie znasz, możesz upewnić się, że jeden róg galerii mediów pozostaje ukryty przed wzrokiem.

W Zdjęciach Google na Androida naciśnij i przytrzymaj zdjęcie lub wideo, aby je wybrać, a następnie wybierz wszelkie dodatkowe pliki, które chcesz przenieść. Stuknij w Przenieś do zablokowanego folderu w menu poniżej, a (jeśli po raz pierwszy używasz zablokowanego folderu) zostaniesz poproszony o ponowne odblokowanie telefonu przed przeniesieniem plików. Ta sama metoda, której używasz do odblokowania słuchawki może być używany, aby dostać się do zablokowanego folderu przez Utilities w zakładce Biblioteka.

Ponad na iOS, w zakładce Biblioteka w Apple Photos, stuknij Wybierz, a następnie wybierz zdjęcia i filmy, które chcesz ukryć. Następnie stuknij w trzy kropki w prawym dolnym rogu i wybierz Ukryj i potwierdź działanie. Możesz znaleźć ukryte pliki, wybierając Albumy i Ukryte – będziesz musiał użyć tej samej metody odblokowania, której używasz, aby dostać się do telefonu (jak Face ID lub Touch ID), aby otworzyć ukryty folder.

Zabezpieczenie dokumentów hasłem

Password protection in Numbers.
Ochrona hasłem w programie Numbers.

Ochrona za pomocą hasła oznacza, że nawet jeśli ktoś natknie się na plik, nie będzie mógł go otworzyć – jest to przydatna dodatkowa warstwa bezpieczeństwa, która może towarzyszyć wszelkim metodom ograniczania dostępu do telefonu, komputera i kont w chmurze. Warto to zrobić zwłaszcza wtedy, gdy często zdarza Ci się przenosić pliki między różnymi urządzeniami i między różnymi osobami.

Sposób, w jaki to zrobisz, będzie zależał od programów, których używasz. Na przykład w programie Microsoft Word lub Excel dla systemu Windows należy wybrać opcję Plik, Informacje, Chroń dokument, a następnie Szyfruj za pomocą hasła. Podobna funkcja jest dostępna w aplikacjach Pages i Numbers opracowanych przez firmę Apple, gdzie możesz wybrać Plik i Ustaw hasło.

Upewnij się jednak, że wybierzesz hasło, którego nie zapomnisz, ponieważ w przyszłości nie będzie możliwości dostania się do Twojego pliku bez niego. I tak będzie przez większość czasu – jeśli na przykład otwierasz pliki w aplikacjach desktopowych na komputerze Mac z dołączoną funkcją Touch ID, to zamiast hasła możesz potwierdzić swoją tożsamość za pomocą odcisku palca.

Szyfruj dyski flash

VeraCrypt
VeraCrypt może wykonać szyfrowanie za Ciebie.

Pamięci flash USB pozostają użytecznymi sposobami przenoszenia plików między dwoma punktami, niezależnie od tego, czy przenosisz je między komputerami, czy przekazujesz komuś innemu. Szyfrowanie oznacza zablokowanie danych hasłem określonym przez użytkownika – bez tego hasła nie można odczytać danych na tych dyskach ani otworzyć znajdujących się na nich plików.

Zarówno system Windows, jak i macOS mają natywne opcje, ale nie są one szczególnie proste w użyciu, a w przypadku systemu Windows, aby z nich korzystać, potrzebna jest wersja Pro Enterprise systemu operacyjnego. Lepszą opcją, niezależnie od wybranego komputera, jest użycie darmowego i otwartego źródła VeraCrypt do tego zadania.

Po uruchomieniu VeraCrypt w systemie Windows lub macOS kliknij Create Volume, a następnie wybierz Encrypt a non-system partition/drive to do exactly that (the non-system partition/drive being your USB stick). Możesz następnie przejść krok po kroku przez proces, prowadzony przez oprogramowanie, ale zalecamy również sprawdzenie dokumentacji pomocy, którą można znaleźć tutaj.

Ustaw daty ważności linków

Setting an expiry date in Dropbox.
Ustawienie daty ważności w Dropbox.

Wielu z nas korzysta teraz z usług przechowywania w chmurze, aby udostępniać pliki między komputerami i między ludźmi, a te wspólne pliki i foldery mogą być często chronione hasłem w celu zapewnienia dodatkowego bezpieczeństwa. Innym środkiem ostrożności, który jest dostępny, a którego możesz nie być świadomy, jest możliwość ustawienia dat wygaśnięcia na udostępnionych linkach.

Jeśli więc ustawisz link tak, aby działał przez tydzień, każdy, kto natknie się na ten link i kliknie na niego miesiąc później, nie będzie mógł uzyskać dostępu do tych plików. Jest to swego rodzaju porządkowanie cyfrowych zabezpieczeń, upewnienie się, że nie zostawiasz żadnych otwartych drzwi, jeśli chodzi o dane, do których kiedyś dałeś innym ludziom dostęp.

Na przykład w przypadku Dropboxa w internecie możesz kliknąć Ustawienia w oknie dialogowym udostępniania, aby znaleźć opcję Wygaśnięcie – włącz ją, a będziesz mógł wprowadzić datę wygaśnięcia łącza. Ta sama funkcja jest dostępna w OneDrive w wersji internetowej: Wybierz plik, kliknij opcję Zarządzaj dostępem po prawej stronie, a gdy wybierzesz kontakt, będziesz mógł ustawić datę wygaśnięcia.

Zakryj swoje ślady

Windows recycle bin cleanup tool
Upewnij się, że Kosz systemu Windows jest regularnie opróżniany.

Zalecamy również przemyślenie sposobu usuwania plików po zakończeniu pracy z nimi lub po przeniesieniu ich w inne miejsce. Może to być tak podstawowe, jak upewnienie się, że Kosz systemu Windows lub Kosz systemu macOS są regularnie opróżniane – lub możesz nawet pominąć te zabezpieczenia, usuwając pliki za pomocą Shift+Delete (Windows) lub Cmd+Option+Delete (macOS).

W systemie Windows możesz ustawić czas, przez jaki pliki pozostają w Koszu, otwierając Ustawienia i wybierając System, Pamięć masowa i Zmysł przechowywania – opcja znajduje się mniej więcej w połowie drogi. W przypadku folderu Kosz w systemie macOS możesz upewnić się, że jest on regularnie opróżniany, otwierając Findera i wybierając Finder, Ustawienia i Zaawansowane, a następnie zaznaczając pole wyboru z napisem Usuń elementy z Kosza po 30 dniach.

Jeśli chcesz przejść na następny poziom, możesz kazać innym plikom powyżej pewnego wieku zostać automatycznie wymazanym. Oczywiście, musisz być ostrożny z tym, aby upewnić się, że nie pozbywasz się danych, których faktycznie potrzebujesz, ale narzędzia takie jak BitRaser File Eraser (dostępne zarówno dla systemu Windows, jak i macOS) mogą wytrzeć określone foldery zgodnie z harmonogramem i upewnić się, że nie pozostawiasz niczego za sobą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top